Robert Helenius vs. Erkan Teper – EM-ottelu 19.12.2015

Suomalaisille nyrkkeilyn ystäville on pian luvassa historiallista herkkua, kun Suomen miesnyrkkeilijöiden kuumin nimi, Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius haastaa Euroopan Nyrkkeilyliitto EBU:n raskaansarjan mestarin Erkan Teperin joulukuun 19. päivä Helsingin Hartwall-areenalla iskettävässä jännitysnäytelmässä.

Heleniuksella, 31, on ollut erimielisyyksiä entisen tallinsa Sauerlandin kanssa, joiden vuoksi hän ei voinut kilpailla lainkaan kahteen vuoteen maaliskuusta 2013 lähtien. Tässä ajassa Heleniuksen EM-ranking luonnollisesti romahti ja hän ehti pudota kokonaan EM-haastajalistan ulkopuolelle. Maaliskuussa 2015 ’Robbe’ kuitenkin pääsi palaamaan kehiin ja esitti vahvoja otteita kukistettuaan ensin unkarilaisen Andras Csomorin teknisellä tyrmäyksellä vain minuutissa ja myöhemmin kesäkuussa georgialaisen Beka Lobjanidzen kolmannen erän tyrmäyksellä. Kummankin vastustajan tiedettiin jo ennakkoon olevan Heleniusta heikompia, joten joulukuun EM-ottelussa Robben iskukyky laitetaan todella koetukselle.

Saksalainen Erkan Teper, 33, on ammattilaisurallaan voittamaton (15-0, 10 KOs). Viime ottelussaan heinäkuussa Teper näytti pelottavan vahvalta tyrmättyään itseään päätä pidemmän Iso-Britannian David Pricen suorilta jaloilta toisessa erässä. Teperin yhdistelmä päättyi raakaan vasempaan koukkuun jättäen Pricen kulmaan tiedottomana makaamaan. Teperiä hieman kokeneempi Helenius on niin ikään toistaiseksi voittamaton (21-0, 13 KOs), ja lähteekin pienoisena ennakkosuosikkina otteluun, mutta saa siitä huolimatta olla todella varuillaan astuessaan kehään saksalaisen kanssa.

Monet Heleniuksen uran aiemmista huippuotteluista ovat jakaneet mielipiteitä, ja pistevoittojen on kohistu olleen epäreiluja. Robben kestävyydestä ja kunnosta on ollut paljon puhetta, nopeuden ja raa’an voiman ollessa hänen selkeimpiä vahvuuksiaan. Teperiä pidetään juurikin vahvana ja kestävänä nyrkkeilijänä, jolla viime ottelusta päätellen riittää tilaisuuden sattuessa myös ulottuvuus Heleniuksen kaltaisen jättiläisen lyömiseen. Tämän vuoksi Helenius yrittänee tehdä ratkaisunsa ja horjuttaa Teperiä mahdollisimman paljon heti ottelun alkupuolella.

Robben kuluvaan vuoteen on sisältynyt paljon fysiikka- ja kuntoharjoittelua, ja hän onkin tällä hetkellä omien sanojensa mukaan kovassa fyysisessä kunnossa. Syyskuussa EM-ottelun julkistamisen jälkeen Helenius kertoi haastattelussa sparranneensa Teperin kanssa amatööriaikoinaan ja hävittyään tuolloin yhdellä pisteellä. Hän kuitenkin kuittasi tappion sillä, ettei ”ottanut vielä tuohon aikaan nyrkkeilyä vakavasti”, ja lisää itseluottamusta uhkuen, että tällä kertaa Teperillä ei ole mitään mahdollisuuksia.